Många drömmer om en semester, men en resa utomlands kan ta lång tid att spara ihop till.

Sparkonto – lägg undan extra pengar

Vill du sätta undan pengar till sånt som inte ryms i vardags­budgeten? Det kan till exempel vara ett nytt kylskåp, en ny bil eller en TV. Då kan det vara en god idé att öppna ett sparkonto. På ett sparkonto får du i regel högre ränta än på ett lönekonto. Du kan i gengäld oftast inte ta ut pengar mer än ett par gånger om året, annat än mot en särskild avgift. Många sparkonton har också en viss bindningstid. Ett sparkonto är ett bra komplement till ett lönekonto för den som vill spara långsiktigt, eftersom det ger högre ränta, men kanske inte är det bästa valet för löpande vardagstransaktioner.
Ett vanligt tips för att få upp räntan är som ovan nämnts att få in sina pengar på ett vanligt lönekonto, och därefter överföra vad man inte genast förbrukar till ett högräntekonto (ett sparkonto). Man kan också göra tvärtom, men kom då ihåg avgifterna som många högräntekonton har förbundna till uttag, som går utöver ett visst antal per år. Skillnaden i ränta mellan olika konton är verkligen stor, och det finns alla anledning att grundligt sätta sig in i vad som erbjuds på marknaden.
Långivare
Info
Val
Minimiålder
Aterbetalningstid
Lånebelopp
Erbjudandet

Freedom Finance

Enkelt att ansöka - snabbt besked. Lån upp till 350 000 kr utan säkerhet.
18 år
12 år
350.000,-

Thorn

Ny bärbar dator, semester eller något annat? Nu kan det inträffa.
20 år
60 mån
25.000,-

L’easy

Bestäm själv hur mycket du vill betala varje månad, beroende på avtalslängd och belopp
20 år
60 mån
25.000,-
Skillnaden i ränta mellan olika konton är verkligen stor, och det finns alla anledning att grundligt sätta sig in i vad som erbjuds på marknaden. Det finns högräntekonton som ger upp till 6% ränta, och många banker erbjuder över 3% utan bindning, med fri tillgång till pengarna. Så nöj dig inte med 0,5%, eller ens 2% om du har pengar stående – det finns mycket pengar att tjäna på att läsa på!
Vill du skaffa dig överblick över de sparalternativ som finns, kan du börja med att ta en titt på översikten som finns på länken nedan. Läs på noga, och skaffa dig en god överblick innan du väljer – det handlar om mycket pengar i slutändan för den som har möjlighet att spara större summor!