Anteckningarna från din vecka kommer sedan att vara till stor hjälp för dig att se var de onödiga utgifterna ligger – och ta bort dem.

Spara pengar - 10 tips

Den som spar, han har brukar man ju säga. Att spara, att låta bli att göra av med vad man har, är ett säkert sätt att få mer pengar över. Att spara pengar är, tycker många, dessvärre också ett av de tråkigaste sätten att förbättra sin ekonomi – i alla fall om man förknippar pengaförbrukning med lyx och trivselkonsumtion.
Det är likväl klokt att då och då se över sin budget för att se vad man kan spara in på; man kommer då nästan alltid att hitta onödiga utgifter för saker som man inte ens har glädje av. Detta slags merutgifter gömmer sig ofta i elräkningen, värmeräkningen eller i telefonräkningen (se texterna om hur du sänker dessa räkningar!). Det handlar i dessa fall inte sällan bara om att byta leverantör eller produkt för att spara pengar.
Långivare
Info
Val
Minimiålder
Aterbetalningstid
Lånebelopp
Erbjudandet

Freedom Finance

Enkelt att ansöka - snabbt besked. Lån upp till 350 000 kr utan säkerhet.
18 år
12 år
350.000,-

Thorn

Ny bärbar dator, semester eller något annat? Nu kan det inträffa.
20 år
60 mån
25.000,-

L’easy

Bestäm själv hur mycket du vill betala varje månad, beroende på avtalslängd och belopp
20 år
60 mån
25.000,-
Här följer en lista på tio konkreta och enkla förslag, som kan bespara dig flera tusen kronor om året:
1. Sänk värmen en grad i ditt hem och spara 5% på din värmeräkning.
2. Byt ut alla hushållets glödlampor mot energiglödlampor.
3. Se till att du inte betalar onödigt mycket till din elleverantör – du kan spara ett antal hundralappar om året bara på den fasta avgiften.
4. Stäng alltid av alla elektriska apparater helt istället för att låta dem stå på i standby-läge. Du kan spara över tusenlappen om året på detta.
En ny energisparande dusch kan snabbt spara mycket vatten. Du kommer knappt att märka att duschstrålen har blivit mindre.
5. Samla alla dina telefon- och bredbandstjänster till ett enda bolag, och förhandla dig till ett bra pris.
6. Slå samman dina lån och kontokort till ett enda genom banken.
7. Påbörja alltid dina matinköp i en lågprisaffär, och komplettera dem i en dyrare affär om det behövs. 8. Köp billigt på nätet istället för att betala onödiga lager- och personalkostnader i en vanlig butik.
9. Gå ur statskyrkan, och spara in kyrkoskatten.
10. Undvik halvfabrikat och restaurangmat, och värm alltid upp hemma innan du går ut på krogen.
Det allmänna rådet till dig som vill spara pengar är enkelt: Planera ditt liv i förväg! Om du saknar överblick över de många möjligheter som finns till besparingar, kan du exempelvis prova att skriva upp allt du gör av med varje dag under en vecka. Anteckningarna från din vecka kommer sedan att vara till stor hjälp för dig att se var de onödiga utgifterna ligger – och ta bort dem.
Vill du resa bekvämt med många valmöjligheter? Vi har samlat en mängd trevliga färjor här: golaplaya.com/se/.