Håller din nuvarande leverantör höga priser, kan du antingen byta, eller pressa din leverantör att ge dig bättre villkor. Det gäller sällan några stora summor, men det är oftast lätt gjort, och lönar sig i längden.

Spara pengar på din elräkning

Det är lätt gjort att släcka ljuset när man lämnar ett rum; men det finns fler och bättre sätt att få ned sin elräkning. På så vis sparar du inte bara pengar, utan skonar också miljön. Några enkla råd för att minska din energiförbrukning: 1. Utvärdera om du har rätt elleverantör! Marknaden för elleverantörer är som bekant numera fri, och du har förmodligen ett flertal leverantörer att välja mellan. Kontakta olika leverantörer och jämför deras priser. Håller din nuvarande leverantör höga priser, kan du antingen byta, eller pressa din leverantör att ge dig bättre villkor. Det gäller sällan några stora summor, men det är oftast lätt gjort, och lönar sig i längden.
2. Använd lågenergilampor, och skaffa timer-dosor till apparater som ska vara på vid vissa tider. Har du halogenlampor, så byt till energisnåla LED-lampor om möjligt. Tv-apparater och andra apparater som står på i standbyläge drar ström. Dra ur kontakten, eller skaffa en grenkontakt så att du kan koppla ur många apparater på samma gång.
Långivare
Info
Val
Minimiålder
Aterbetalningstid
Lånebelopp
Erbjudandet

Freedom Finance

Enkelt att ansöka - snabbt besked. Lån upp till 350 000 kr utan säkerhet.
18 år
12 år
350.000,-

Thorn

Ny bärbar dator, semester eller något annat? Nu kan det inträffa.
20 år
60 mån
25.000,-

L’easy

Bestäm själv hur mycket du vill betala varje månad, beroende på avtalslängd och belopp
20 år
60 mån
25.000,-
3. Skaffa nya termostater om de gamla gått sönder, och isolera ditt boende ordentligt! Täta fönster och dörrar, och ha persienner och gardiner nedfällda på natten. Kanske kan du sänka inomhustemperaturen en smula? Är du bortrest en tid, går det definitivt bra att sänka till 15 grader, liksom i rum som sällan används. Tänk också på att inte blockera element med möbler o.dyl. Det märks på din elräkning. 4. Byt till modern energisnål utrustning. När du köper en ny produkt, kontrollera alltid energiåtgången. Stora flatskärmar är populära, men visste du att en del av dem förbrukar tre gånger så mycket energi som sina mindre föregångare?
5. Du kan sänka din elräkning om du är återhållsam med bruket av vissa apparater i hemmet. De största energislukarna är: Golvvärme (var noga med att få rätt typ av installation!) Espressomaskiner (kan dra ström för flera kronor per gång de används) TV-spelsenheter (exv X-box 360 och Playstation 3 – se till att de inte står på när de inte används!) Akvarier (värmeanläggningen i ett stort akvarium slukar mycket ström) Plasma-tv (stora flatskärmar drar mycket ström)