Det handlar om att bli av med sin skuld innan den tar kontroll över ditt liv.

Bli av med dina skulder

En stor skuld lägger sig ofta som en mörk skugga över ens liv, tankar och frihet; den hämmar en på alla sätt, och man bör därför alltid se till att bli av med den så fort som möjligt. De flesta människor sätter sig i skuld någon gång under sitt liv. Det behöver inte vara någon stor sak; men för några rusar räntor och avgifter iväg, och går dem över huvudet. För dessa personer blir tillvaron i värsta fall en enda lång stressfylld jakt efter pengar.
Om man märker att ens ekonomi börjar knaka, och att utgifterna överstiger inkomsterna, bör man så fort som möjligt se till att skapa sig överblick över utgiftsposterna – exempelvis i samråd med en bankrådgivare. Har man helt tappat överblicken över sin ekonomi, kan det vara en god idé att få ekonomisk rådgivning av en oberoende rådgivare med goda kunskaper om privatekonomi. Denna typ av rådgivning är dock många gånger kostsam, och därför inte något för den som saknar pengar. Innan man bokar ett möte hos en rådgivare, bör man därför vara medveten om vad man vill ha ut av rådgivningen.
Långivare
Info
Val
Minimiålder
Aterbetalningstid
Lånebelopp
Erbjudandet

Freedom Finance

Enkelt att ansöka - snabbt besked. Lån upp till 350 000 kr utan säkerhet.
18 år
12 år
350.000,-

Thorn

Ny bärbar dator, semester eller något annat? Nu kan det inträffa.
20 år
60 mån
25.000,-

L’easy

Bestäm själv hur mycket du vill betala varje månad, beroende på avtalslängd och belopp
20 år
60 mån
25.000,-
I sista hand kan skuldsanering vara något att överväga för den som inte kan reda ut sina skulder. Skuldsanering är samhällets yttersta stöd till personer som hamnat i en skuldfälla. Om man erbjuds skuldsanering upphäver samhället ens skulder – eller ger en möjlighet att göra avdrag i deklarationen på årsbasis. Man ska dock uppfylla vissa krav för att komma ifråga för skuldsanering. Bland annat ska man under en lång tid ha försökt betala sina skulder. De får heller inte ha uppstått till följd av ansvarslöst förfarande.
Det bästa är förstås att undvika att sätta sig i skuld. Det kan dock visa sig svårt, om man exempelvis vill köpa ny bostad eller bil. Det gäller då att alltid se till att skaffa billigast möjliga lån, och att ha en klar strategi för hur man ska betala tillbaka pengarna. Det är nästan alltid bäst att vända sig till en bank eller annan större låneinrättning, med klara och lätt överblickbara räntor och avgifter. På så vis har man bättre överblick över de skulder man ådrar sig.