Det är mycket svårt att bedöma stämningar och modenycker inom konstvärlden, i synnerhet om man inte är mycket påläst.

Alternativa investeringar

Om man tröttnat på aktier, obligationer och valutahandel kan det vara intressant med alternativa investeringar i exempelvis konst, vin eller möbler. Man bör dock bara överväga sådana investeringar om man har en passion för investeringsobjekten, för det är inte lätt att tjäna pengar på denna typ av alternativa investeringar. I medierna lyfter man ofta fram personer, som exempelvis köpt en målning för några hundra på 1950-talet, och nu ser sin målning betinga mycket högre värden.
Detta slags solskenshistorier är dock inte särskilt ovanliga i verkligheten. I allmänhet är transaktionskostnaderna för detta slags alternativa investeringar orimliga i förhållande till exempelvis aktiehandel, och man måste vara både mycket lyckosam och mycket kunnig för att kunna tjäna något på denna typ av verksamhet.
Ad Image
  • Avancerade verktyg för Forex- och råvaruhandel
  • Skapa din egen personbaserade portfölj som handlar för dig
  • Personal Account Management med exklusiva förmåner

Etoro Valutahandel

Kom hit och handla med valutor, råvaror och index på världens största sociala tradingnätverk. Gå med proffsen och kom igång, ju bättre du handlar desto högre rankas du. Öppna ett GRATIS konto idag!
Gratis tradingkontoGratis tradingkonto
Om man köper ett dyrt konstverk på auktion, får man räkna med konstnärsavgiften (droit de suite) på 6,25%. Denna utgår dock endast om konstverket är yngre än 70 år, och om värdet uppgår till 5% av ett basbelopp. Pengarna går till konstnären eller hans/hennes arvingar. Provision och andra avgifter kan också komma att läggas på det pris som du har ropat in varan för. Ibland ingår inte heller moms i priserna på auktionen. Auktionsfirman är då skyldig att informera om detta vid auktionen och genom tydliga anslag på auktionsstället.
Det är mycket svårt att bedöma stämningar och modenycker inom konstvärlden, i synnerhet om man inte är mycket påläst. För några få år sedan betingade vissa typer av antikviteter höga priser, men idag är de närmast osäljbara. Detta kan också vara fallet med vissa konstverk. Älskar man konst, klockor och vin kan detta slags alternativa investeringar vara en rolig hobby. Då gör det kanske inte så mycket om priserna på objekten inte stiger; deras värde ligger ju i sådana fall inte i det rent ekonomiska värdet, utan så att säga i tingen i sig. All trading involves risk. Only risk capital you're prepared to lose. Past performance does not guarantee future results. This post is for educational purposes and should not be considered as investment advice. Cryptocurrencies can widely fluctuate in prices and are not appropriate for all investors. Trading cryptocurrencies is not supervised by any EU regulatory framework. Your capital is at risk.