När du tar ett lån ska du välja ett med en ränta som passar just dig och ditt syfte med lånet. Det finns olika typer av räntor: fast ränta, rörlig ränta, högsrisklånets ränta och så vidare.

Lån och ränta

De flesta människor ställs ofta förr eller senare i livet inför valet att ta ett lån för att köpa bostad, finansiera ett bil- eller båtköp. Kanske är lönen slut halvvägs genom månaden och ni behöver ett mikrolån som överbrygger eller ett privatlån för att kunna ta en välbehövlig semester. Det finns oändligt många alternativ för den som vill låna med mer eller mindre förmånliga möjligheter. När man lägger upp ett lån finns det många olika sätt att göra det på, och varje lån har sin speciella ränta.
Vilken typ av lån? När du tar ett lån ska du välja ett med en ränta som passar just dig och ditt syfte med lånet. Det finns olika typer av räntor: fast ränta, rörlig ränta, högsrisklånets ränta och så vidare. En fast ränta innebär att du betalar samma ränta under hela avbetalningsperioden och en rörlig ränta kan bli både dyrare och billigare under tiden du betalar tillbaka ditt lån.
Långivare
Info
Val
Minimiålder
Aterbetalningstid
Lånebelopp
Erbjudandet

Freedom Finance

Enkelt att ansöka - snabbt besked. Lån upp till 350 000 kr utan säkerhet.
18 år
12 år
350.000,-

Thorn

Ny bärbar dator, semester eller något annat? Nu kan det inträffa.
20 år
60 mån
25.000,-

L’easy

Bestäm själv hur mycket du vill betala varje månad, beroende på avtalslängd och belopp
20 år
60 mån
25.000,-
Det finns självklart många olika banker och typer av lån att välja på. Ta bara till exempel privatlån, SMSlån, bostadslån, billån och många fler. Bankernas räntor till de olika lånen skiljer sig kanske inte så mycket vid första ögonkastet, men i det långa loppet kan några få procent spela stor roll för din ekonomi. En bra tumregel är att ta sig en funderare på vilket typ av lån just du behöver, och om lånets ränta är rimlig i förhållande till hur länge och mycket du behöver låna.
Betalningsanmärkning eller liknande Hos många banker finns det möjlighet att låna även för den som inte har någon kreditvärdighet, till exempel du som är arbetslös, har en betalningsanmärkning eller liknande. Dessa lån brukar ha en lite högre ränta eftersom lånet är ett högrisklån, men kan vara räddningen när ni har hittat drömhuset eller bilen har fått en akut skada. Gör ett klokt val, jämför olika lån och ränta noggrant innan du väljer lån.