Räntan på bankernas lönekonton är dock ofta låg, och man bör därför överväga att skaffa flera konton, ett för vardagsutgifter, och ett med högre ränta. Faktum är att flera av de stora bankerna ger ingen eller ytterst låg ränta på lönekontot - trots räntehöjningen.

Lönekonto - vilket väljer du?

Ett lönekonto använder du vanligtvis till din dagliga ekonomi. Din lön, pension, barnbidrag eller studiemedel går in på ditt lönekonto, och du gör bekvämt uttag, betalningar och överföringar därifrån. Räntan på bankernas lönekonton är dock ofta låg, och man bör därför överväga att skaffa flera konton, ett för vardagsutgifter, och ett med högre ränta. Faktum är att flera av de stora bankerna ger ingen eller ytterst låg ränta på lönekontot - trots räntehöjningen. Här kan du se hur låg räntan var på de olika bankerna år 2008:
Swedbank (tidigare Föreningssparbanken): 0 procent
Nordea: 0 procent
SEB: 0,25 procent
Länsförsäkringar: 0,50 procent
Handelsbanken: 1,75 procent
Skandiabanken: 2 procent (på det kombinerade spar- och lönekontot)
Långivare
Info
Val
Minimiålder
Aterbetalningstid
Lånebelopp
Erbjudandet

Freedom Finance

Enkelt att ansöka - snabbt besked. Lån upp till 350 000 kr utan säkerhet.
18 år
12 år
350.000,-

Thorn

Ny bärbar dator, semester eller något annat? Nu kan det inträffa.
20 år
60 mån
25.000,-

L’easy

Bestäm själv hur mycket du vill betala varje månad, beroende på avtalslängd och belopp
20 år
60 mån
25.000,-
Ett vanligt tips för att få upp räntan är som ovan nämnts att få in sina pengar på ett vanligt lönekonto, och därefter överföra vad man inte genast förbrukar till ett högräntekonto. Man kan också göra tvärtom, men kom då ihåg att många högräntekonton har avgifter förbundna till uttag, som går utöver ett visst antal per år. Skillnaden i ränta mellan olika konton är verkligen stor, och det finns alla anledning att grundligt sätta sig in i vad som erbjuds på marknaden. Det finns högräntekonton som ger upp till 6% ränta, och många banker erbjuder över 3% utan bindning, med fri tillgång till pengarna.
Så nöj dig inte med 0,5%, eller ens 2% om du har pengar stående – det finns mycket pengar att tjäna på att läsa på! Vill du skaffa dig överblick över de sparalternativ som finns, kan du börja med att ta en titt på översikten som finns på länken nedan. Läs på noga, och skaffa dig en god överblick innan du väljer – det handlar om mycket pengar i slutändan för den som har möjlighet att spara större summor!