Investera i ur - det ska du tänka på

Priset på ovanliga ur har stigit mycket på senare år. Prishöjningen har paradoxalt nog skett trots att den ursprungliga funktionen för klockorna – att ange tiden – numera fylls av de mobiltelefoner, som idag bärs av de flesta. Nuförtiden ligger klockors värde ofta i att de fungerar som smycken och livsstilssymboler. Vill man investera i ur, bör man därför fokusera på urens märke, historia och naturligtvis kvalitet, material och utseende.
Som nybörjare bör man först och främst investera i ur från Schweiz, där de flesta dyra ur tillverkats, exempelvis märken som Patek Philippe, Rolex, Omega, Breitling, Ebel, G. Perregaux, Longines, Minerva, Zenith, Swatch, Casio m.fl. För personer som vill investera i ur, toppar inte sällan Patek Philippe listan på märken. 1999 gick ett fickur från denna tillverkare för 11 miljoner dollar på en auktion. Ur från Patek Philippe är kända för komplicerade urverk och hög kvalitet. Märkets historia går tillbaka till 1839, och det spelar också roll för samlarna.
Långivare
Info
Val
Minimiålder
Aterbetalningstid
Lånebelopp
Erbjudandet

Freedom Finance

Enkelt att ansöka - snabbt besked. Lån upp till 350 000 kr utan säkerhet.
18 år
12 år
350.000,-

Thorn

Ny bärbar dator, semester eller något annat? Nu kan det inträffa.
20 år
60 mån
25.000,-

L’easy

Bestäm själv hur mycket du vill betala varje månad, beroende på avtalslängd och belopp
20 år
60 mån
25.000,-
Rolex är ett annat märke att räkna med. Dess stora produktion har med tiden givit upphov till många samlare och därmed stor efterfrågan. Samtidigt är firman känd för att hålla fast vid en traditionell produktionsform, som borgar för kontinuitet och igenkännlighet. Särskilt populära är undergrupper till modeller som Daytona, Sea Dweller och Oyster. Bland märkena utanför Schweiz bör du exempelvis ta en titt på italienska Panerai. Panerais produktion är relativt liten, och flera av deras serier betingar höga priser.
Generellt sett bör du förhålla dig konservativt om du vill investera i ur. Satsa på klassiska modeller av kända märken, i stål och med runda former. Ur i ädelmetall betingar ofta ett betydligt högre nypris, som inte till fullo återspeglas i samlarvärdet. Uret bör vara i gott skick. Det bör inte vara polerat, och därmed förändrat i utseende, eller på annat sätt ytbehandlat i efterhand – det bör vara till fullo i originalskick. När du investerar i ur, bör du se till att få med alla papper, certifikat och inner- och ytterförpackning vid köpet. Allt sådant speglar urets historia, och intygar dess äkthet.