Många frestas att köpa en bostad utomlands, till exempel på den spanska sydkusten.

Bolån - din genväg til din egen bostad

Ett bolån är ett lån med bostaden som säkerhet. Din ekonomi och värdet på din bostad avgör hur mycket du kan låna. Ett bolån utgörs normalt sett av två delar: bottenlån och topplån. Vad innebär dessa begrepp? Vilka är skillnaderna mellan dessa båda bolån, och vilka funktioner har de?
Bottenlån : Ett bottenlån är ett lån med bostaden som säkerhet; detta medför vanligtvis lägre räntekostnad än ett topplån. Man kan dela in sitt bottenlån i olika delar, med olika löptider (dvs fast eller rörlig ränta med olika bindningstid) och amorteringsplaner. På detta vis sänker man risken för att räntekostnaderna plötsligt går upp kraftigt när man lägger om sina lån. Bottenlån har normalt sett en amorteringstid på 20 – 50 år. Man kan med ett bottenlån belåna bostaden på upp till 85% av marknadsvärdet. Ett bottenlån ger möjlighet till amorteringsfrihet; uppläggningsavgiften är 0 kr. Bostaden måste dock vara fullvärdesförsäkrad för att man ska kunna få ett bottenlån.
Långivare
Info
Val
Minimiålder
Aterbetalningstid
Lånebelopp
Erbjudandet

Freedom Finance

Enkelt att ansöka - snabbt besked. Lån upp till 350 000 kr utan säkerhet.
18 år
12 år
350.000,-

Thorn

Ny bärbar dator, semester eller något annat? Nu kan det inträffa.
20 år
60 mån
25.000,-

L’easy

Bestäm själv hur mycket du vill betala varje månad, beroende på avtalslängd och belopp
20 år
60 mån
25.000,-
Topplån : Behöver du låna mer än vad som är möjligt med ett bottenlån, kan du komplettera med ett topplån. Topplånet har en rörlig ränta, som oftast är högre än den för bottenlånet, eftersom topplånet saknar säkerhet. Det kan därför vara bra att undvika ett topplån genom att höja den del av lånet som betalas kontant, eller genom att amortera av topplånet snabbare. Ett topplån har en amorteringstid på 5 – 15 år, högst 20 år. Med ett topplån kan man belåna bostaden upp till 95% av marknadsvärdet. Topplån har en uppläggningsavgift på lägst 650 kr.
Handpenningslån : När man köper en ny bostad kan man behöva låna till en del av köpesumman redan när man skriver kontraktet. 10% av köpesumman är ett vanligt belopp.
Överbryggningslån : när man köper innan man sålt När man köper en ny bostad, kan man under kort period komma att bli ägare av två bostäder, den gamla och den nya. Då kan det bli aktuellt med ett överbryggningslån, för att kunna klara av den tillfälliga ansträngningen av ekonomin.