I programmen hjälper olika sakkunniga vanliga personer att värdera sina medhavda gamla föremål.

Antikrundan - en enkel väg till en slant

En av de företeelser som på senare år bidragit mest till att popularisera samlandet av antikviteter, är det svenska TV-programmet Antikrundan. Det första programmet i serien spelades in 1988 som ett samarbete mellan BBC:s Antiques Roadshow och SVT Malmö. Sedan dess har Antikrundan, som först bara spelades in i två avsnitt, kommit att bli ett mycket omtyckt och folkkärt svenskt TV-program, med cirka 10 avsnitt årligen.
De en timme långa avsnitten av programmet Antikrundan spelas in på plats på olika antikmässor i olika städer runt om i landet. I programmen hjälper olika sakkunniga vanliga personer att värdera sina medhavda gamla föremål. Men de berättar dessutom ofta om föremålens användningsområde och historia, och kompletterar ibland även ägarens upplysningar och minnen om föremålen med kulturhistoriska anekdoter och amazing facts av olika slag.
Långivare
Info
Val
Minimiålder
Aterbetalningstid
Lånebelopp
Erbjudandet

Freedom Finance

Enkelt att ansöka - snabbt besked. Lån upp till 350 000 kr utan säkerhet.
18 år
12 år
350.000,-

Thorn

Ny bärbar dator, semester eller något annat? Nu kan det inträffa.
20 år
60 mån
25.000,-

L’easy

Bestäm själv hur mycket du vill betala varje månad, beroende på avtalslängd och belopp
20 år
60 mån
25.000,-
Visar sig föremålen inte vara värda så mycket pengar, får ägaren kanske istället en bra historia. Experten väntar alltid med sin värdering till sist, för att öka spänningen i inslaget. Kanske bidrar detta till de höga tittarsiffrorna, som brukar ligga på runt 1,5 miljoner. Programmet har dessutom som mål att ge en bild av olika kulturhistoriskt intressanta miljöer, och sprida viss kunskap om hur man ska ta hand om gamla föremål, så att de inte blir förstörda. Antikrundan har skapat ett stort intresse för antikviteter i hela Sverige.
Den ökade kunskapen och uppskattningen av gamla föremål har medfört höjda priser, både i handeln och på auktioner. Jesper Aspegren var programledare för Antikrundan de första tio åren, men han gick sedan vidare som VD hos Crafoord Auktioner. Numera har Anne Lundberg tagit över med programförklaringen: - "Jag vill gärna göra lite mer reportage i Antikrundan där man får se föremålen i sin egen miljö och följa dem till värderingen, men programmet är bra som det är."